Den kompletta guiden till inglasning

23 januari 2024
Alice Pettersson

editorial

Inglasning är ett populärt sätt att förlänga njutningen av din uteplats eller balkong året runt. På detta sätt kan du skapa ett extra rum där man kan avnjuta solens strålar, även när det råder kyligare temperaturer. Det är inte bara ett sätt att öka din bostads funktionalitet utan även ett sätt att höja dess värde. I denna artikel tar vi en närmare titt på fördelarna med inglasning, olika typer av inglasningar och viktiga punkter att tänka på innan du bestämmer dig för att investera i detta smidiga tillägg till din fastighet.

Fördelar med inglasning

Inglasning kommer med en rad fördelar som gör det till en attraktiv investering för bostadsägare. Några av de mest uppskattade fördelarna inkluderar:

– Året runt-användning: Med inglasning får du en skyddad miljö som kan användas oavsett väderlek. Det innebär att du kan njuta av din balkong eller uteplats även under de kalla vintermånaderna.

– Energiförbrukning: En välisolerad inglasad yta kan bidra till lägre energiförbrukning eftersom det fungerar som ett extra isolerande lager för din bostad.

– Ökad fastighetsvärde: En estetiskt tilltalande och funktionell inglasning kan göra din bostad mer attraktiv på marknaden och öka dess värde.

– Skydd för möbler: Inglasade utrymmen skyddar möbler och inredning från väder och vind, vilket förlänger livslängden på dina utemöbler.

– Minskade störningar: Ljud från trafik och närliggande gator kan minskas avsevärt genom en inglasad balkong eller uteplats, vilket skapar en lugnare miljö.

inglasning

Olika typer av inglasningar

Balkonginglasning är den mest vanliga formen och innebär att glaspartier installeras runt balkongens räcken. Det finns olika system att välja mellan allt från fasta glasrutor till skjutbara och vikbara system som enkelt kan öppnas upp under varma sommardagar.

För dig med en villa eller radhus är inglasning av uteplatsen ett bra alternativ. Här kan du skapa ett komplett uterum med öppningsbara glaspartier som både skyddar och bidrar med en härlig känsla av att vara nära naturen.

För den som söker det lilla extra finns möjligheten att bygga en vinterträdgård. Det är ett komplett glashus, ofta med både tak och väggar i glas, som låter dig odla växter eller bara njuta av extra ljus året om.

Viktiga punkter att tänka på

Innan du påbörjar en inglasning är det viktigt att kontrollera om du behöver bygglov eller om det finns föreskrifter från din bostadsrättsförening. Bygglovskrav kan variera beroende på kommun och vilken typ av inglasning du planerar att göra.

När det kommer till material är det värt att investera i kvalitet för att säkerställa lång hållbarhet och minimalt underhåll. Aluminiumramar och isolerglas är exempel på material som är både slitstarka och ger bra isoleringsförmåga.

För att säkerställa att din inglasning blir korrekt installerad och uppfyller alla tekniska krav är det viktigt att anlita professionella installatörer. Detta kommer även att försäkra dig om att garantier gäller och att slutresultatet blir som förväntat.

Att investera i inglasning är ett smart drag för dig som vill skapa ett mer användbart och behagligt utomhusutrymme. Med möjligheten att använda din balkong eller uteplats året runt, minska din energiförbrukning, och öka din fastighets värde, är detta en uppgradering som har många fördelar. Kom ihåg att alltid kolla upp regler och krav som gäller för just din situation, och välja material och installatörer som håller hög kvalitet.

Om du är intresserad av att utforska dessa möjligheter ytterligare, besök Inglasarna för professionell hjälp med din inglasningsprocess. Deras expertis och erfarenhet säkerställer att du får den bästa lösningen för just ditt behov, och hjälper dig att förvandla din vision till verklighet.

Fler nyheter